Guntz is een wijnhuis bij Scherwiller. De familie zit er al vele generaties.
Christoffle Guntz is een ontzettend aardige man. Druk, want hij doet heel veel zelf. De etiketten ontwerpen en de proeverijen bijvoorbeeld. Maar ook de oogst dirigeren en een dieselpomp uit de jaren ’50 repareren.
We belden op, even voordat de oogst zou gaan beginnen, om met een groep te komen kijken en proeven. Eerste reactie: “Nee, dat kan niet. Geen tijd.” Na enig aandringen en aangeven dat we kunnen wachten en dat we flexibel zijn, kan het dan toch wel.
Afijn, als we erop de afgesproken tijd zijn, herhaalt zich dit tafereel. Geen tijd, de oogst is immers begonnen. “Maar eh, we hebben van te voren gebeld. We kunnen wachten of anders later terugkomen?” Dat werkt. We mogen rondkijken en fotograferen terwijl men met zijn 2-en de bakken Riesling omkiepert op de band, die ze omhoog naar de pers transporteert.
Alles wordt daarna steeds netjes schoongemaakt, met veel water uit dikke slangen.
Fascinerend is dat puur door het gewicht van de druiven, er aan de onderkant al druivensap begint uit te lopen. Het ruikt allemaal heel intens en lekker.
Nadat de laatste bak van de middag leeg en schoon is, loopt Guntz met ons naar zijn cave. We kunnen ‘eindelijk’ proeven.
Grootste gemene deler: dit zijn duidelijke wijnen. Dat geldt zowel voor de Rieslings als de Pinot Gris die we proeven. Niet super gelaagd of enorm complex. Maar stuk voor stuk, duidelijke lekkere, frisse wijnen. Je proeft hier heel duidelijk een filosofie. Daar willen we meer van weten.
Hoe ‘maakt U nu zo’n wijn', vraag ik Guntz? 'Wel', zegt hij, 'je moet de natuur zijn gang laten gaan.'De wijn doet het zelf. Je moet het niet nog complexer maken dan het al is. Mensen zijn zelf vaak al complex genoeg. Niet moeilijk doen, dat is mijn filosofie. Hou het duidelijk en straight. Maak het niet ingewikkelder dan nodig.”
Hoe weet u eigenlijk dat de druiven geoogst kunnen worden, vraag ik enthousiast door?
“Door ze te plukken en te proeven, weet ik of we kunnen oogsten. Ik proef hoe zoet ze zijn en hoe het vruchtvlees is. Ik weet dan ook al in mijn hoofd hoe de wijn later zal smaken. Het is een kwestie van ervaring.”
De druiven gaan dan zo’n 7 of 8 maanden in de tanks om te fermenteren.
En hoe weet u dan of dat proces van fermenteren klaar is, vraag ik nu? “Nu”, vertelt Guntz,” dat kan ik ruiken.” Ook dit is het resultaat van jaren en jaren ervaring. “Veel geleerd van Pa Guntz en nog meer van Opa Guntz.” We geloven hem op zijn woord.
Proefnotities:
Riesling Réserve 2007
Lichtgele kleur met een lichte trend. In de neus de aroma’s van citrusvruchten, ananas en peer. Harmonieus in de mond met een mooi evenwicht van fruit en bloemen. Wijn met zacht karakter
Riesling Cuvée Mattheus Vieilles Vignes 2008
Deze wijn wordt 8 maanden gerijpt in eiken vaten om vervolgens een 2e maal te rijpen op andere eiken vaten.
Proefnotitie: Een gele, licht gouden kleur met een mooie glans met een neus van citrusvruchten en honing. Mooie frisse smaak, veel karakter, aroma’s van honing en bijenwas, fruitig en genoeg vet dankzij het terroir.
Dan een Pinot Gris, een Pinot Gris Grande Cuvée 2005.
Deze wijn is gerijpt op kleine eiken vaten.
Proefnotitie: Goudgeel, een prachtige glans met een zeer karakteristieke neus met aroma’s van peer, hazelnoot en bloemen. De smaak van gekonfijte vruchten met een vleug van hazelnoot en fruit in perfecte harmonie.
Dit is voor mij uit de reeks die we proeven de topper. Niet TE zoet. En behalve zoet ook een heel mooi zuurtje erdoorheen. De wijn krijgt daardoor stijl en karakter.
De wijnen van Guntz worden in Nederland geïmporteerd door Elzas-wijn.nl. Een aanrader.
---------------------------------------------------------------------
Guntz
Sinds: al 16 generaties dus honderden jaren
Aantal hectare: 10
dinsdag 27 september 2011
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten