Over Riesling
De Riesling druif wordt sinds de jaren 50 van de vorige eeuw geplant in de Elzas. Door de jaren heen is het in de Elzas de tweede druif geworden, meteen achter de Pinot Blanc. Ook wereldwijd is Riesling belangrijk. Naast Chardonnay is Riesling de meest geplante druif in de wereld.
De geur en de smaak zijn onmiskenbaar. De neus is bloemig, heeft vaak honing en soms ook teer en petroleum.
Een en ander vind je ook terug in de smaak. Je denkt vaak ook aan zure appels, citroenen, limoenen e.d..
Door de Riesling laat te oogsten geeft men de suikers optimaal de kans zich te ontwikkelen. Botrytis helpt dan nog eens een keer om vocht te laten verdwijnen, zodat een zeer kernachtige geur en smaak overblijft.
Bijzonder en heel plezierig is een Riesling Vendange Tardive (late oogst). Zuur en zoet wisselen elkaar nu echt af, als je zo’n wijn in je mond laat rond gaan.
Een Riesling gedijt goed op lichte, gravelachtige, zanderige grond. In de Elzas vinden we dit onder meer bij de plaatsen Scherwiller, Dambach la Ville en naar het zuiden richting Ingersheim, Ammerschwihr en Turckheim. Dit zijn plaatsen waar we met onze tours ook veelvuldig heen gaan. We bezoeken bijvoorbeeld Kreydenweiss en Ostertag, Jean Paul Schmitt en naar het zuiden Jossmeyer,
de cave de Turckheim en Zind Humbrecht.
In de Elzas vinden we ook veel grond met graniet. Dit geeft de wijn een duidelijk herkenbaar ‘verticaal’ karakter. Het lijkt wel of het harde graniet ahw terugkomt in de duidelijke smaak.
Als de grond complexer is, denk naast graniet aan marmer, zand (met allerlei mineralen) en vulkanische sporen, dan wordt de smaak van de wijn dat ook.
Complexe grand cru gebieden zijn bijvoorbeeld: de Moenchberg, Zotzenberg, Altenberg de Bergheim, Mandelberg en Mambourg.
Ik licht er dan de Mandelberg nog even uit. Dit is een grand cru die Oost, Zuid Oost gelegen is. De druiven worden door de ligging van de gronden ahw extra beschermd en krijgen veel zon. En het woord “Mandel” zegt het al: er groeien ook amandelbomen. De geur en de smaak van amandelen vind je dan ook onmiskenbaar terug in de wijnen van dit terroir.
We proeven dit op onze tours bijvoorbeeld bij bezoeken aan Baumann Zirgel en Edgar Schaller.
De Riesling grand cru’s uit de Elzas kunt u overigens rustig 10 tot 15 jaar bewaren. De zuren verdwijnen iets naar de achtergrond en de smaak wordt complexer.
Maandag 11 juni gaan we een heleboel Rieslings proeven in Colmar op een beurs die uitsluitend aan Riesling gewijd is.
Vele bekende wijnen voor ons, maar we kennen nog lang niet alles.
We zijn benieuwd!!
*) Ik heb bij dit artikel gebruik gemaakt van gegevens uit dit Franse artikel van Thierry Meyer over Riesling.
donderdag 7 juni 2012
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten