dinsdag 21 augustus 2012

Tien jaar JoliSoleil

Hoe het begon

In de laatste jaren van de vorige eeuw kreeg ondergetekende het idee om een bouwval in Frankrijk te kopen. Dat kon voor weinig, zei men. En dat was toen soms ook nog zo.

De prijzen in Saint Tropez waren al heel hoog en de Dordogne was ook al zeer populair. Mede daarom kwamen we uiteindelijk in de Lorraine terecht. Vlakbij de Elzas, want ik wilde wel dicht bij een wijngebied zitten. De wijngaarden van de Elzas liggen een klein uurtje rijden van ons vandaan. Dus dat was goed te doen!


Zoals u weet is de Elzas ook Duits geweest. We kwamen terecht in een plaatsje dat voor de laatste nationaliteitswisseling nog net Frans was; meteen daarna begon Duitsland.

Er was nog een reden voor Noord-Oost Frankrijk. We wilden er namelijk vaak heen, niet slechts een paar keer per jaar. Stelios Haji-Ioannou, van Easyjet weet u wel, zat toen alleen in de boten, dus vliegen was te duur.
Afijn, in 1999 waren we eigenaar van een echte ferme Vosgienne. We betaalden nog in Franse francs.


Uiteindelijk waren we er bijna elke weekend. Dochterlief speelde toneel en reed paard.
Ruimte, vrijheid. In de winter nog echt sneeuw hier en zomers, als de zon schijnt: tres Joli .... Vandaar Joli Soleil.
In 2003 emigreerden we.

Jolisoleil - wine tastings & tours

We begonnen in 2003 met Chalets JoliSoleil vakantieverhuur en deden de wijntours er als hobby bij. Zo’n drie jaar geleden is dat omgedraaid. We doen nu proeverijen op locatie en meerdaagse wijntours in de Elzas en Toscane, nog steeds onder de naam JoliSoleil.

Dat betekende dat we na 2003 nog meer over Elzaswijn wilden en moesten weten.

Bij Elzaswijn dachten we vroeger aan (te) zoete, witte wijn. We vonden ‘Elzas’ eigenlijk niet zo chique. Een imago dat Elzas, vrees ik, bij velen nog steeds wel heeft. Dat werd voor ons nu snel anders.
Zeker, er zijn inderdaad zoete Elzaswijnen, bijvoorbeeld gemaakt van Gewurztraminer druiven, maar wat een variatie! Beendroge wijnen, zure wijnen met een zoetje en zoete wijnen met een zuurtje. Bloemige of plantaardige bouquetten, maar bijvoorbeeld ook de lucht van petroleum of van gebrande noten.

In de Elzas hebben we ook onze eigen champagne. Die mag echter alleen bij Epernay zo heten. Daarom noemde meneer Dopff het in 1976 Crémant; naar de cremige belletjes. Nu maakt bijna elke wijnboer in de Elzas Crémant. Een groot succes.


Op onze tours proeven we natuurlijk verschillende Crémants. Als het even kan nemen we u mee naar de oorsprong: Dopff dus, waar het allemaal begon.


Elzas wijnen

Handig dat je een Elzaswijn kan herkennen aan de vorm van de fles. Kijken we vervolgens naar het etiket, dan staat de druif er bijna altijd op. De belangrijkste cepages in de Elzas zijn: Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir, Riesling, Muscat, Sylvaner en Gewurztraminer.

Het etiket kan ook de term ‘grand cru’ vermelden. Dan weet je dat het om wijn van een zuid-oost of zuid-west helling gaat. Hele goede grond waarbij de beste druiven zijn gebruikt. De opbrengst per hectare is aan een maximum gebonden.


Er zijn 51 grand cru’s in de Elzas. De laatste werd in 2007 ingesteld. Voor alle duidelijkheid: een grand cru heeft bijna altijd verschillende eigenaars, dat zie je dus op het etiket en dat proef je. Een Riesling Grand Cru Schlossberg van Blanck smaakt anders dan een Riesling Grand Cru Schlossberg van Weinbach.
Hiervoor zijn diverse oorzaken. Het heeft te maken met de stijl, de filosofie van de wijnboer.

Ook heel interessant is om het om te draaien. Stel je gaat uit van 1 wijnboer, met 1 filosofie en dezelfde druif. Alleen de helling, de grond is anders. Oost of west, calcaire, vulcanique of granite. Het terroir geeft allemaal verschillen in de smaak en dat proeft u.
Ja, U ook!

Smaakverschillen
Onlangs waren we met een groep op bezoek bij Agathe Bursin.


We probeerden bij haar op mijn verzoek onder meer twee Sylvaners van hetzelfde jaar, alleen van verschillende hellingen. Iedereen proefde het verschil.
Nog even over Sylvaner: dat is eigenlijk een beetje een ondergewaardeerde Elzaswijn. Kijken we naar de prijs/kwaliteitsverhouding dan is die vaak al heel goed. Voor rond de 6 Euro kunt u al slagen. En heeft de wijnboer de druif een mooi stukje grond gegeven, dan wordt de kwaliteit nog veel beter.
We laten het u op de tours allemaal proeven. U zult versteld staan.

Drie trends

Er is nog veel meer te vertellen. We kunnen er wel een boek over schrijven. We willen in dit stukje echter nog 3 trends aanstippen. Het zijn onderwerpen waar u op onze meerdaagse tours kennis mee zult maken:

a) Biologische en biodynamische wijnbouw was altijd al belangrijk in de Elzas. De opmars zet verder door. We komen het ook steeds meer tegen bij grote coöperaties. Kun je dat nu ook proeven? Kom langs en probeer het.
b) Melanges van wijndruiven, verschillende cepages die op één stuk grond worden aangepland, leveren in relatie tot het terroir iets unieks. Dat kun je nergens ter wereld zo namaken. Een unique selling point in marketingtermen. We noemen hier bijvoorbeeld Marcel Deiss. Proef met ons eens een Marcel Deiss "Engelgarten" en stel met ons vast dat het percentage Riesling net zo gekozen is, dat de wijn een zuurtje krijgt, wat het smaakpalet met verder Muscat, Pinot Gris and Pinot Blanc in balans brengt.

c) Met Pinot Noir druiven worden in de Elzas rosé en rode wijnen gemaakt. Tot een aantal jaren geleden werd een rode Pinot Noir wijn in de Elzas echter gemaakt, zoals men een witte wijn maakt. En dat proef je. Recentelijk zijn er echter ook Elzas Pinot Noirs op de markt die uit de Bourgogne lijken te komen. De vinificatie gaat anders. Er is markt voor en dus wordt het gemaakt. De klimaatsverandering heeft overigens ook een invloed.
Op onze proeverijen proeven we blind Pinot Noirs uit verschillende werelddelen. Eens kijken of u de Elzasser eruit haalt.

Brunello- JoliSoleil

In 2013 zijn we al weer tien jaar in Frankrijk. We wonen inmiddels in een andere ferme.

En we gaan nu ook naar Italie.
Maar over onze belevenissen in Toscane vertellen we u een volgende keer. Dat heeft ook weer met Easyjet te maken trouwens. Want vanuit Mulhouse vlieg je voor een paar tientjes naar Rome en dan huur je een auto of neem je de trein naar Florence of Siena.

En dan kijken en ... lekker eten en drinken. Genieten!
Kom ook eens langs?!

Geen opmerkingen: