woensdag 7 mei 2008

Pinot Auxerrois - Geiler

Onlangs proefde ik een Pinot Auxerrois 2005 van het huis Geiler. Pinot Auxerrois is een kloon van de bekende Pinot Noir die we ook in de Elzas veel tegen komen.
Pinot Auxerrois vinden we op slechts 5% van het Elzaswijngoed. Het is een lichtere witte druif. De wijnen die ermee worden geproduceerd hebben volgens de boekjes een honing en/of aspergesmaak.

Ik vond de smaak heel plezierig met inderdaad een ‘dikke’ , volle wat honingachtige smaak, zonder zo zoet te worden als bijvoorbeeld een Muscat.
Hij had tegelijkertijd ook iets lichts en fris. Gaat vast goed bij foie gras.
Hoe nu zo’n wijn voor mezelf te classificeren? Lastig.

Ik houd van wijnen die niet zo’n commerciele ‘allemandsvriend’ smaak hebben. Dat betekent dus niet dat een wijn geen complexiteit mag hebben. In tegendeel, maar een wijn moet niet ‘sexloos’ zijn. Ik proef graag de ‘handtekening’ van de wijnboer. Deze wijn had voor mij veel bekende ingredienten: vol, tikje zuur, zoet, honing (al gezegd), beetje ‘oak’, maar echter niet direct iets waarbij ik zeg: wow dit is een trouvaille, iets nieuws , iets aparts. Beslist lekker hoor, weer es wat anders. Maar .... Ik ga de komende tijd dezelfde wijn van een paar andere huizen proberen.
Ik ben er nog niet uit.

Geiler
45, rue de la Republique
INGERSHEIM, 68040
Phone: 389270596 Fax: 389275124
Wijnmaker(s): Pascal KELLER

Geen opmerkingen: