donderdag 10 maart 2011

Duits op zijn Frans - Zind Humbrecht


Er komen vele prachtige wijnen uit de Elzas. De topwijnen komen van Kuentz-Bas, Trimbach, Marcel Deiss, en bijvoorbeeld Zind Humbrecht.
In Nederland zijn daarnaast Beyer, Rolly Gassmann, Weinbach, Bruno Sorg, Marc Kreydenweiss, Hugel, Domaine Ostertag en Albert Boxler niet onbekend.
En wellicht kent u ook producenten als Leon Beyer, Josmeyer, Lorentz,, Bott-Geyl en Schlumberger.

Hoewel de Elzas sedert de laatste oorlog toch echt Frans is, klinken heel veel namen en plaatsen zeer Duits. Dorpjes met duitse namen als Hunawihr, Bergheim en Turckheim klinken op zijn Frans uitgesproken heel grappig. Zo ook de namen van een aantal producenten. Kijk maar naar de opsomming hierboven.

Begin maart is het bij veel wijnboeren open huis en kan men de ‘nieuwe wijnen’ proeven. Zoals elk jaar bezochten we ook dit keer weer de proeverij bij Zind Humbrecht.

De naam Zind Humbrecht
Zij heette: ‘Zind’ en hij heet ‘Humbrecht’. En toen Leonard met Genevieve trouwde in 1959 werd de naam samengetrokken.
De familie heeft een groot aantal verschillende percelen in bezit. Overigens is men al actief sinds 1620.

Men is voor een stukje eigenaar van de hellingen genaamd: Hengst, Brand, Rangen en Goldert. Die namen kunnen dus bij andere producenten op de fles voorkomen.
Verder wordt er geproduceerd op de Rotenberg, Herrenweg en Heimbourg. Hoewel dit geen ‘grand cru’ gebieden zijn, komen er hele mooie en vooral betaalbare wijnen vandaan.

Noemenswaard zijn ook drie ommuurde wijngaarden, ‘clos’ op zijn Frans. Zo’n muur beschermd natuurlijk met name tegen de wind. We noemen de Clos Windsbuhl, de Clos Hauserer en de Clos Jebsal.

Biodynamisch
Zoon Olivier Humbrecht is al jaren een belangrijke voorvechter van biodynamische wijnbouw. Dat gaat bij hen heel ver. Zo begraaft men koeienhoorns met mest om de grond te ‘vitaliseren’.
En zo worden sommige stukken grond nog met paardekracht bewerkt en niet met machines. Machines geven de druivenstokken immers maar stress.



Graag verwijs ik naar een eerder artikel waar we vertellen waarom de stand van de maan van belang is bij het oogsten. Het liefste doe je dat bij afnemende maan, want dan is de sapstroom in de druivenstokken ahw naar beneden.

Dit maakt hun wijn natuurlijk duurder, maar ook los daarvan staat de kwaliteit buiten kijf.

Zind Humbrecht staat voor een filosofie.

Geen opmerkingen: