woensdag 28 september 2011

Jean Sipp

De familie Sipp is al generaties actief rond Ribeauville.

Voor alle duidelijkheid: Het gaat in dit artikel over Jean Sipp.
Naast monsieur Jean-Jacques is ook nog een aantal ‘extended’ familieleden actief, zoals Louis Sipp. Over hem een andere keer.

De familie Jean Sipp bezit zo’n 50 percelen verdeeld over 5 naburige communes. Grote trots is de Lieu-dit Clos Ribeaupierre. Op de granietbodem laat men hier Pinot Gris druiven groeien.

Een aantal malen waren we in Ribeauville te gast om te proeven.

Interessant is dat sommige wijnboeren voor hun verschillende cepages een bepaalde kwaliteit neerzetten in een bepaalde prijsrange en dat ze daarmee ahw heel duidelijk zijn. Dat is ook van belang voor vaste klanten in bijvoorbeeld een restaurant. Men verwacht een herkenning, een zekere continuïteit.

Men heeft dus een duidelijke stijl, een handtekening. Bijvoorbeeld eerlijk en strak of ‘nooit op eiken’ of juist vol en zoet. Wat ik grappig vind bij Jean Sipp is dat niet altijd sprake is van één stijl, één handtekening. Dat resulteert erin dat sommige wijnen er niet uitspringen of zelfs een beetje tegenvallen. En dat andere wijnen een trouvaille zijn: gewoon fantastisch!
Ik bedoel je proeft een Riesling Kirchberg 2008 Grand Cru en dan denk je, okay, fris , zuur, niet extreem, niet lang, lekker maar niet bijzonder. En vervolgens drink je een andere jaar van diezelfde Riesling een Kirchberg 2007 Grand Cru. Manno, dat dat ene jaar zoveel uitmaakt. Plotseling is de smaak veel voller. Plotseling is er diepte proef je ahw meerdere dimensies. Speculaas, een tikje petroleum en verder een zure appel. Deze is ineens complex, lang en intens. Natuurlijk het jaar maakt uit. Maar …

Een ander voorbeeld: we proeven een Pinot Gris Reserve 2008 en dan een Pinot Fris Trottacker ook van 2008. Hetzelfde verhaal gaat op, dat is je zou bijna niet geloven dat deze wijnen van dezelfde wijnboer komen. Natuurlijk maakt de terroir uit, maar de Trottacker heeft veel meer karakter en is echt zo 'anders'.

Dan een Pinot Gris, een Clos Ribeaupierre van 2003. We proeven een prachtig bouquet van bloemen, rokerig en hij is mooi complex. Deze wijn mocht twee maanden op eiken rijpen en dat proef je natuurlijk. De rokerigheid noemde ik al en er is ook een kruidigheid in prachtige balans met de bloemen. Een aanrader voor “slechts’ 25 Euro.

----------------------------------------------------------
Sipp
Sinds: eeuwen- Monsieur Jean sinds 1973
Aantal hectare: 23

Geen opmerkingen: