zaterdag 19 april 2014

Asperges met een Elzasser

Het is lente! De dagen worden langer, jonge groenten beginnen te ontkiemen en de asperges zijn er al weer. Het is dus tijd voor lekkere voorjaarsgerechten.



De asperge is de eerste groente die het voorjaar met zich mee brengt. Elzaswijnen zijn uitstekende begeleiders van aspergerechten. De wijn mag enerzijds de verfijnde smaak van de asperges niet overheersen, maar mag anderzijds niet te licht zijn, want dan verdwijnt de wijn volledig naar de achtergrond.
Traditioneel worden asperges vaak gecombineerd met de zachte kruidige smaak van de Pinot Blanc druif. Pinot Blanc is zo neutraal van smaak dat hij eigenlijk bij alles past, dus ook bij asperges.

Pinot blanc is de witte versie van de pinot noir. Pas tijdens het congres van Chalons in 1896 is er onderscheid gemaakt tussen dit ras en de chardonnay. Pinot blanc en auxerrois (auxerrois de Laquenexy) worden vaak samen als pinot blanc of pinot aangeduid. Heel vaak dient hij als druif voor de basiswijn van Crémant d’Alsace.

Pinot Blanc past even goed bij voor- als hoofdgerechten. Hij sluit aan bij allerhande eenvoudige bereidingen met vis, wit vlees, gevogelte of eiergerechten (eieren uit het pannetje, omelet, quiche). Ook past hij goed bij zachte kazen als crème de gruyère of verse carré.

Nog even terug naar de asperges: probeer ook eens een wat vollere Riesling. En ook de Muscat d`Alsace, de enige droge muskaatwijn van Frankrijk laat zich goed combineren met asperges. Dit is ook een mooie tijd om heerlijke voorjaarsgerechten te proeven en daar horen ook Elzaswijnen bij. Dit paasweekend bij ons een salade van voorjaarsgroenten en gerookte kip met een heerlijk glas.
Cheers!

Geen opmerkingen: