maandag 9 maart 2009

Onnodige problemen

Tot voor kort hadden de wijnboeren in de Elzas de exclusiviteit op het aanplanten van Riesling en Gewurztraminer. Dat zou wel eens kunnen gaan veranderen. Natuurlijk is men daar in de Elzas kwaad over. Immers wereldwijd wordt een franse Riesling automatisch gezien als een Elzaswijn. Niet zo handig als dat gaat veranderen.

Hoewel Sarkozy een tijdje geleden dronken op een persconferentie verscheen, schijnt hij toch niet (meer) te drinken. Alleen allerlei alocoholvrij sapjes kunnen zijn goedkeuring wegdragen.
Hij zit er dan ook niet mee om het de wijnboeren en wijnliefhebbers moeilijk te maken. Was er eerst allerlei onderzoek dat aangaf dat 2 a 3 glazen wijn goed voor een mens zijn, nu promoot zijn ministerie ineens dat het allemaal niet deugt. Je moet niks meer drinken. Kunt u zich dat voorstellen? Geen franse wijn meer?
Een fransman met alpino-pet en stokbroodje, die geen wijn meer mag drinken en bijvoorbeeld geen pastis in de bar als borreltje rond 17.30 mag nuttigen?

Zo maar gratis even een glas proeven mag zo direct ook niet meer: De Franse minister van Volksgezondheid Roselyne Bachelot wil immers ‘een verbod op het gratis schenken van alcoholische dranken uit promotioneel oogpunt’.

In een tijd van crisis waarin het veel franse wijnboeren toch al niet goed gaat, zijn dit alles onbegrijpelijke maatregelen.
Natuurlijk, overdaad schaad en de regering moet aan de volksgezondheid denken.
Maar dit alles ...
Misschien moeten ze eerst es aan de economie werken. Ervoor zorgen dat kleine ondernemers kansen krijgen en groter kunnen worden. Zodat ze vervolgens mensen in dienst kunnen nemen. Maar een gezonde economie is toch niet hetzelfde als een economie zonder wijn?

Geen opmerkingen: