maandag 23 maart 2009

Proeverij voorjaarsmasterclass Colmar




Een mooi begin van de lente op 21 maart jl. in Colmar. In het wijnproeflokaal van Wolfberger vond de voorjaarsmasterclass plaats georganiseerd door Thierry Meyer.

Als verrassing dronken we allereerst een zoete dikkige wijn. Het bleek uiteindelijk een 'oude' Riesling te zijn. We waren 'gewaarschuwd.'

Alle 18 wijnen hierna werden ook blind geproeft. Op het lijstje stonden:

1 - Pinot Noir SCHLUMBERGER les Princes - 2008
Een heel jonge wijn nog maar met veel karakter. Rood en zwart fruit en heel opvallend grenadine. Reuze benieuwd hoe deze wijn zich verder gaat ontwikkelen.
2 - Crémant Brut (Auxerrois) Schoenheitz
3 - Crémant extra Brut Paul Gaschy - Eguisheim
4 - Crémant Brut - Wolfberger - Colmar
5 - Crémant Extra Brut Chardonnay - Wolfberger - Colmar
Veel suiker (12g) maar toch een heel aangename droge cremant met een neus van caramel. Tikje boter in de smaak.
6 - Auxerrois 2007 (Pinot Blanc) - Klee Frères - Katzenthal
7 - Pinot Blanc 2007 - V Stoeffler - Barr
8 - Auxerrois les lutins - 2007 - Josmeyer - Wintzenheim
Tikje branderige toast in de neus. Heerlijke gebalanceerde wijn, gelukkig niet te zoet. Zuurtje in de afdronk.
9 - Sylvaner Brandstatt (sur le Grand Cru Hatschbourg) - 2007 - Domaine Otter
Bloemig, veel expressie. Mooie wijn. Ben niet zo bekend met Sylvaner, maar dit smaakt naar meer.
10 - Sylvaner Grand Cru Zotzenberg - 2007 - Domaine Rieffel
11 - Sylvaner Z (pour Zinnkopflé, un terroir Grand Cru) - 2007
12 - Gewurztraminer Grand Cru Kaefferkopf - 2007
13 - Gewurztraminer Rotenberg - 2007 - Domaine Louis Sipp
Voor mij de lekkerste van de 3, namelijk niet te zoet en 'vol'. De meeste andere deelnemers vonden de vorige en volgende beter.
14 - Gewurztraminer Grand Cru Scheonenbourg 2007 - domaine de l'agapée
15 - Grassberg 2005 - Marcel Deiss
Bijna iedereen gaf deze wijn blind het predikaat excellent. Ik ook! Een prachtige frisse krachtige gebalanceerde wijn.
16 - Pinot Gris Réserve - 1997 - Rolly-Gassmann
17 - Riesling GC Furstentum 1973 - Paul Blanck
Een neus van kruidnagelen en herbes de Provence. De smaak toch een echte Riesling met een verwijzing naar zure appels. Heel apart.
18 - Gewurztraminer GC Pfersigberg - 1959
Wist niet dat je een Gewurztraminer 50 jaar kon bewaren. Hij rook wel een ietsje 'vies', maar had ook tonen van tomaat en wit fruit. De smaak was aangenaam deed denken aan meloen met honing. Heel apart.

Al met al een leerzame middag, waarin we af en toe in de war raakten. De Pinot Blancs (de Auxerrois les lutins - 2007 - Josmeyer was een uitschieter), de Pinot Gris-ses en de Riesling aan het einde haalden we er toch wel uit. De kwaliteit van Marcel Deiss was ook heel duidelijk. Tot slot realiseerden we ons dat we toch ook wat meer Sylvaners moeten gaan proeven.

Het proeflokaal van Wolfberger is een ideale lokatie en (!) voor iedereen te huur a 45 euro per dagdeel.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

jammer dat je deze wijn met "vies"
omschrijft, daar moet toch een andere omschrijving bij passen?
gr. Paul

JoliSoleil zei

Ik schreef 'vies' tussen komma's. Tja, waarom? Hoe omschrijf je een wijn met kurk of een wijn die echt doorgeslagen is?
Het ging hier in elk geval om iets buitengewoons.